18:30

Vellinge IF

Referat: AIF Barrikaden - Vellinge IF

Startelvan: Simon – Jimmy, Johan S, Alex, Alfons – Maksym, Johan E, Joel, Linus – Henke, Anders

Avbytare var Osama som spelade sista 25 minuterna som innermittfältare, Adam och Majed som spelade sista 20 minuterna som vänsterback resp. vänster yttermittfältare samt Jamal som spelade sista knappa kvarten som höger yttermittfältare.

Redan från början blev matchbilden en annan än förväntat. Vi hade faktiskt ett ganska tydligt spelövertag första kvarten och det var framför allt vi som var de som hade mer eller mindre heta målchanser. Det kom därför som en kalldusch när Vellinge tog ledningen på en i och för sig snyggt väl avvägd lobb över Simon men där målet föregicks av att en av våra spelare som annars kunnat avvärja halkade omkull. Det var över huvud taget ganska mycket halkande (fast mest från vår sida om man tänker efter).

Vi fortsatte att dominera spelet resten av första halvlek men utan att skapa så många jätteheta chanser. Ett friläge som resulterade i ett strafftillbud i den 38:e min var väl dock ett sådant även om det kan diskuteras hur mycket tillbud det egentligen var.

Andra halvlek var väl spelmässigt något jämnare och framför allt kändes Vellinge nu betydligt vassare när de anföll vilket ju också resulterade i 3 mål. Även om vi inte hade så många riktigt heta chanser utöver våra 2 mål så hade vi en hel del hörnor och några frisparkar ur fina lägen som resulterade i en del halvchanser. Till den senare kategorin bör man kanske också räkna ytterligare två strafftillbud. Ur referentens synpunkt var väl kanske samtliga tre sådana där det kändes mera rätt att inte blåsa än att blåsa men många domare hade nog, trots att det självklart inte har något stöd i regelboken, tyckt att vi ”samlat ihop till” en straff om inte vid andra så åtminstone tredje tillfället.

Ska vi ta andra halvlek från början så fick vi i den 53:e min vår ytterst välförtjänta kvittering. Det var en fantastisk prestation av Linus som ledde fram till målet. Sedan han fallit i en närkamp och Vellingespelaren var på väg ur situationen lyckades han på ett ganska typiskt ”Linuskt” sätt komma snabbt upp på fötter och hinna vinna tillbaka bollen och bara det var en bra prestation. Än bättre var det att han när han liksom fortfarande var kvar i närkampen med sin motståndare hängande nästan ovanpå sig lyckades tränga sig förbi ytterligare en opponent och därefter slå in bollen framför mål där Henke stötte in den.

Glädjen varade dock inte länge. I den 61:a min kom 1-2 efter en situation där flera av våra spelare ansåg att bollen var ute innan det inspel som ledde fram till målet, referenten delar dock inte riktigt den synpunkten… Däremot har han synpunkten att det oavsett eventuella felaktiga domslut aldrig är bra att om ens för några sekunder sluta spela. Självklart är det naturligt och mänskligt att det ibland händer men som sagt bra är det aldrig och inte så sällan straffar det sig ordentligt.

I den 66:e min ökade Vellinge till 3-1 men det var först sedan Anders i den 71:a min haft en lobb i ribbans ovankant som det började gå upp för Vellingespelarna att det nog var dags att satsa allt på defensiven för att säkra segern efter att nog trots spelfördelningen hela tiden underskattat oss.

I den 74:e min hade också Vellinge ett läge där man ville ha straff men även denna gång kändes det rätt av domaren att inte blåsa. I den 80:e min, när vi naturligtvis satsade hårt framåt, kom så den definitiva dödsstöten för oss när Vellinge ökade på sin ledning till 4-1 efter en vacker soloprestation av deras mycket duktige Mattias Lindell som kändes farlig varenda gång han fick bollen. Bara minuten senare reducerade vi genom Henke efter assist av Anders. Närmare kom vi dock inte trots att vi satsade allt framåt och också hade bytt in fyra friska oförbrukade spelare.

Totalt sett en mycket bra insats spelmässigt och ett resultat som på förhand ändå känts ganska ok men som nu kändes väldigt försmädligt. Utan sina mycket duktiga anfallare Mattias Lindell och Sebastian Rask hade Vellinge – ja det hade nog räckt med Lindell - tveklöst fått vända hem utan poäng men givetvis är ju sådana spekulationer helt meningslösa. De fanns ju de facto med och delade broderligt på de 4 målen och mål är ju det fotboll går ut på.

Det spel vi presterat mot de två lag som av nästan alla pekas ut som de två förhandsfavoriterna borde ju kunna räcka hyfsat långt framöver men med tanke på att vi brukar spela bäst mot bra motstånd men kanske vi lyckas med det konststycke vi tidigare absurt nog varit så bra på; att trots uteblivna vinster underskatta våra förment lite sämre motståndare.

Statistik: Hörnor: 6-2 Avslut på mål: 6-6 Avslut utanför: 5-3

Nu ska det närmast bli intressant att se hur vi står oss i onsdagens prestigefyllda MM-semifinal mot seriekonkurrenten Lilla Torg.

Fast innan dess har vi ju vårt årsmöte i morgon söndag kl.17 på klubblokalen där vi räknar med god uppslutning.